Zmień fonty Zmień rozmiar

Przeglądający wątek:   3 Anonimowi

 Aby pisać należy być zalogowanym

<<1...5678910>>


6
(+8|-2)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 7.11.2012 15:36:06
Lew
Podzielę się zrealizowanym przed chwilą przeze mnie (więc wiem, że dobre :D ) przepisem z mojej nowej, południowoafrykańskiej książki kucharskiej.
Jest to wariacja na temat tradycyjnego dania z RPA - Bobotie



(wersja z migdałami)

Składniki:

1kg mielonej wołowiny
6 suszonych moreli (tak jest w przepisie, osobiście w przyszłości będę dawał ok. 10 )
6 suszonych plastrów jabłka (tak jest w przepisie, osobiście w przyszłości będę dawał ok. 10 )
pół szklanki rodzynek (bez pestek)
szklanka soku pomarańczowego
szklanka zimnej, czarnej herbaty
pół szklanki mleka
4 jajka
2 duże cebule
50ml octu
łyżka kurkumy
łyżka curry
sól, pieprz
oliwa z oliwek
bułka tarta (na oko)
świeże listki drzewka cytrynowego (jeśli ktoś ma lub potrafi zdobyć :D )

Najpierw zalewamy morele, rodzynki i jabłka herbatą. Muszą tak postać ok .30 min aby zmiękły. W tym czasie kroimy cebulę w plastry (lub pół-plastry) i wrzucamy do niewielkiego garnka. Zalewamy sokiem pomarańczowym i gotujemy aż cebula zmięknie. Nasączone morele i jabłka kroimy na nieduże kawałki.
Cebulę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, owoce, bułkę tartą, przyprawy, ocet, sól, pieprz (do smaku). Gaz można wyłączyć.
Mieszamy wszystko aż osiągnie w miarę jednolitą konsystencję a następnie układamy na dnie natłuszczonego (oliwą) naczynia żaroodpornego.
Jajka wbijamy do miski, dolewamy mleko i lekko ubijamy. Uzyskany płyn wlewamy na mięso, dorzucamy złożone w trójkąciki listki cytrynowe i wsadzamy do piekarnika na 45 minut.

Podawać z ryżem lub ziemniakami i świeżą sałatą.

Smacznego :)

Ze względu na sezon dyniowy polecam do tego zrobić proste purre z dyni:

1 mała dynia, obrana, bez nasion, pokrojona w kostkę
cukier, sól
cynamon
masło

Dynię wkładamy do garnka i zalewamy do połowy wodą. Gotujemy z łyżeczką cukru i cynamonu i odrobiną soli. Gdy dynia zmięknie, odcedzamy ją, dodajemy łyżkę masła i rozgniatamy na purre. Można potem postawić na najmniejszym ogniu aby odparował nadmiar wody. Trzeba wtedy pamiętać o mieszaniu, bo łatwo można przypalić. Można także zwiększyć dawkę cynamonu, lub co osobiście polecam- dodać szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej.
Ostatnio edytowany przez Ingo dnia 7.11.2012 15:46:00
Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. I dawaj więcej, niż obiecałeś.

2
(+2|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 8.11.2012 21:41:48
Lis
Anthro
Danie dla każdego głodnego, zmęczonego i leniwego studenta.
Może nie jest to zbyt ambitne, ale dobre i szybkie.

Makaron z sosem cebulowo-pieczarkowym a'la nie chce mi się.

1. Ostrożnie wąchamy garnek jednocześnie sprawdzając czy w środku nie zalęgły się robaki jeśli tak to myjemy (Jeśli preferujesz wysoko-proteinowe żywienie, możesz pominąć ten krok)
2. Rozpuszczamy trochę tłuszczu i wrzucamy starte pieczarki i drobno posiekaną cebulę, sypiemy pieprz, sól i to co znajdziemy w kuchennej szafce
3. Gdy cebula już się zarumieni, a pieczarki odpowiednio spieką lejemy trochę wody i rozpuszczamy kostkę warzywną (ew. magi)
4. Czekamy, aż woda trochę się wygotuje i zmieni kolor.
5. Sypiemy trochę mąki /na wyczucie/ i mieszamy
6. Gdy mąka się rozpuści dodajemy bardzo (naprawdę bardzo...) drobno posiekany ser żółty.
7. Mieszamy, aż znikną te żółte punkty w sosie.
8. Wylewamy póki gorące na makaron.

Magia tego sosu polega na tym, że puki się grzeje w garnku jest ciekły, a jak się go wyleje na makaron gęstnieje.

Smacznego :-ojjk:
Ostatnio edytowany przez remi dnia 9.11.2012 18:03:20
Sinus, cosinus, daj Boże trzy minus.

1
(+3|-2)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 9.11.2012 11:24:32
Lew
2. Radzę używać prawdziwego masła (jako tłuszczu). Polecam też najpierw zrumienić samą cebulę, potem dopiero dodać pieczarki. Sól i pieprz na końcu, nie na początku
3. Kostkę dużo lepiej najpierw rozpuścić we wrzątku i na patelnię lać już gotowy wywar. PRO TIP: rozpuszczona kostka rosołowa smakuje dużo lepiej jeśli roztwór ten gotować kilka minut.
5. Radzę najpierw posypać mąką i zrobić zasmażkę a dopiero potem rozrabiać.

9. Skoro mamy tutaj grzyby to dobrze by było doprawić białym pieprzem, a skoro jest ser to i gałką muszkatołową.

19. "Puki" to białe muszelki z naturalnym otworem używana do wyrobu hawajskich ozdób. Miałeś na myśli "póki" ;) :P

(rady kulinarne na podstawie tej książki: http://ksiazki.wp.pl/bid,...ml?ticaid=1f7ec)
Ostatnio edytowany przez Ingo dnia 9.11.2012 11:27:17
Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. I dawaj więcej, niż obiecałeś.

1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 9.11.2012 16:46:41
Wilk
Zwierzę
Sól na cebulę i pieczarki można spokojnie sypać wcześnie, szybciej puszczą wodę i dużo szybciej pójdzie smażenie. Pieprz zgadzam się, dużo później. Wcześnie to ew. ziarnisty.

(dodatkowo, jeśli smażę dużo cebuli na raz, najpierw podlewam trochę wody i duszę chwilę pod przykryciem, wtedy też mięknie, układa się na dnie i daje się dużo lepiej smażyć - a nie, że kawałki, którym akurat udało się dotknąć patelni się palą a reszta surowa.)
--sf.

-1
(+0|-1)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 9.11.2012 18:21:54
Lew
Jeśli o puszczanie wody przez pieczarki chodzi - właśnie ja nie chce aby one zbyt szybko wypuściły za dużo soków z siebie.
Co do początkowego duszenia cebuli w wodzie- owszem, dobra, prawidłowa metoda
1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 15.11.2012 21:21:45
Przypomniałem sobie dlaczego nie powinien solić na początku - później dodaje kostkę rosołową, ktora sama w sobie jest bardzo słona. Jak przesoli to będzie miał problem na koniec.

Kurczak portugalsko- afrykański

500g kawałków kurczaka z piersi (w Lidlu sprzedają w pudełku, polecam)
0,5l czerwonego, wytrawnego wina (najlepiej portugalskiego albo z RPA, rzecz jasna)
1 duża cebula (lub dwie małe ;) )
4 dorodne pomidory
3 ząbki czosnku
1 papryczki chili (ja zrobiłem z 2 pepperoni)
Łyżka miodu
Łyżeczka pasty chilli (nieobowiązkowa ale warto dodać)
Oliwa z oliwek (ok 30ml)
sól, pieprz
listki bazylii


Najpierw nastawiamy czajnik wody aby móc oskórować pomidory. W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu smażymy kurczaka na złoto. Równocześnie pomidory należy obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek, cebulę i papryczkę(i) też siekamy na drobno.
Gdy kurczak się usmaży przekładamy go z patelni do osobnej miski a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę. Po kilku minutach dodajemy chili i czosnek i smażymy 3-4 minuty na małym-średnim ogniu. Po tym czasie zwiększamy nieco ogień i dodajemy pomidory, wino, miód, pastę chilli, sól i pieprz i cierpliwie odparowujemy (ok. 15-20 minut). Gdy ten cudownie pachnący sos zrobi się gęsty dodajemy kurczaka i odparowujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
Dekorujemy listkami bazylii i podajemy z podpłomykami.

Niestety zdjęcia brak ale wygląda świetnie :)
Ostatnio edytowany przez Ingo dnia 15.11.2012 21:22:43
Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. I dawaj więcej, niż obiecałeś.

1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 8.12.2012 23:15:17
PERMABAN
Święta, czas na pierniczki :3
Miękkie, nie muszą leżakować.

(przepis z mojewypieki.com)
400 g mąki pszennej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków (ja tam robiłam zwykłą szklanką + konik nożem xd). Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut.
Polecam z rzadkim lukrem - cukier puder + trochę wrzątku + trochę soku z cytryny.
Zapomniałam - BARDZO BARDZO DOBRE SĄ.
Ostatnio edytowany przez Ara dnia 8.12.2012 23:15:47
Załącznik:
jpg  20121208_202949.jpg (122.98 KB; 800x600 px)
7_50c3bbf5c1482.jpg 800x600 px

3
(+3|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.01.2013 13:56:48
Ryś
Anthro
Pierś kurczaka z serem i szynką parmeńską/szwarcwaldzką

Ser (domyślnie parmezan ale ja osobiście używałem sera "bursztyn")
Pierś z kurczaka
Szynka parmeńska/szwarcwaldzka (albo inna podobna)
Cytryna
Sól
Pieprz

Na kawałku foli spożywczej ułożyć pierś i rozbić aby była jednakowej grubości. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony szczodrze posypać startym serem i odrobiną skórki cytryny. Przykryć szynką tak aby cała pierś od strony sera była dokładnie okryta. Wrzucić całość (oczywiście bez foli :P) na rozgrzaną, suchą patelnie i smażyć póki szynka się ładnie nie upraży następnie obrócić przyrumienić zmniejszyć ogień na średni i dosmażyć do końca.

Danie proste szybkie i smaczne. Robiłem je na FENKU ale użyłem, goudy też było dobre ale za mało wyraziste jak dla mnie. Zwykle podaje z moimi ulubionymi ziemniaczkami z rozmarynem na które dam przepis później. Zdjęcia zacznę załączać kiedy zacznę fotografować dania:P.
Ostatnio edytowany przez Edi dnia 5.01.2013 16:13:36

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 9.01.2013 19:08:02
PERMABAN
Przepis mam stąd: http://www.mojewypieki.co...eczki-cytrynowe, u siebie dodałam jeszcze trochę kakaa, żeby nadało koloru (smaku też trochę dało :P). Myślałam, że będą średnie, zwłaszcza, że średnio lubię cytrynowe smaki, ale są bardzo dobre, główna cytryna to krem, babeczka dzięki kakale jest lekko słodka, dość neutralna.
Also moje pierwsze zmagania ze szprycą, ja pierdole, nie takie proste jakby się wydawało xD Później było lepiej niż na zdjęciu, choć i tak wszystkie wyglądają tak sobie, bo zamiast do lodówki, to były w cieple i trochę krem popuścił ;<
Also2 chyba więcej ich nie zrobię, za dużo ♥♥♥♥♥♥♥ się, ten krem, wcześniej robienie lemon curd, dżizas.
Ostatnio edytowany przez Ara dnia 9.01.2013 19:08:46
Załącznik:
jpg  IMG_20130109_185246.jpg (150.85 KB; 753x536 px)
7_50edb222c9305.jpg 753x536 px

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 9.01.2013 19:20:22
Lew
A robił ktoś banoffee? Przypomniało mi się to niedawno. Chyba najlepszy brytyjski [?] (przynajmniej ja to w Anglii poznałem) deser.
http://ugotujmyto.pl/banoffee-pie/

A póki co zrobiłem przepyszny sos do mięs (w oryginalnym przepisie jest przewidziany do strusiny)

375ml czerwonego wina (polecany południowoafrykański Pinotage)
125ml porto
Łyżka żurawiny
Marynowany zielony pieprz
Śmietanka 30% (nie pamiętam ile. na wyczucie ok 100ml)
soki ze smażenia mięska

Wino wlewamy na patelnię i dodajemy żurawinę. Redukujemy aż sos stanie się gęsty. Dolewamy porto i dodajemy pieprz. Znowu redukujemy, do konsystencji gęstego syropu, który powoli spływa z łyżki. Dodajemy śmietankę i soki z mięska i wszystko jeszcze nieco redukujemy ciągle mieszając.

Testowałem na polędwiczkach wieprzowych (marynowanych w oliwie, brandy, suszonych śliwkach i jabłku) z ryżem ale jestem przekonany, że sos nadaje się równie doskonale do wszelkiego ptactwa i pieczeni. Do polędwicy wołowej chyba zbyt intensywny.

Wino i porto polecam kupić w Tesco - mają Pinotage'a za ~13-15zł i porto za 20zł
Ostatnio edytowany przez Ingo dnia 9.01.2013 19:20:59
Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. I dawaj więcej, niż obiecałeś.

1
(+2|-1)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 26.02.2013 23:29:49
Wilk
Klasyczny chlebor ze smalcorem i kiszońcem :P (wiem tak się tego nie piszę :P) Może to i banalne ale proste i zapycha japę XD *bez skojarzeń*

1
(+3|-2)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 1:12:43
Nieskupiony Pies Imprezowy
Anthro
Cytat z "Wilk_Szczek": (Link »)
Klasyczny chlebor ze smalcorem i kiszońcem :P (wiem tak się tego nie piszę :P) Może to i banalne ale proste i zapycha japę XD *bez skojarzeń*


To zapchaj sobie tym ogórem japie i nie pisz takich debilnych postów.

1
(+3|-2)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 2:49:04
Wilk
O ile dobrze pamiętam to nie jest Temat: "Obraź poprzednika", a przepisu na chleb ze smalcem chyba pisać nie muszę :P

-1
(+0|-1)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 9:29:43
Tygrys z Cheshire
Anthro
PERMABAN
Idź robić zdjęcia gdzie indziej.

A tak przy okazji, przepis. Po angielsku bo komuś go pisalem akurat, nie chce mi sie szukać go po polsku :P

250g of flour
100g of white sugar
50g of brown sugar
1 tea spoon of baking powder
half a tea spoon of baking soda
1 tablet of white chocolate
100g of molten butter (but has to be cold when used, so the eggs don't cut)
2 eggs
3 bananas
1 spoon of vanilla extract

Set the oven to 180 degrees. You mix in a bowl: flour, sugar, baking powder, baking soda, a little salt and pieces of chocolate.
In another bowl you scramble the eggs, add cold molten butter, vanilla extract and bits of bananas. You mix it up with a fork (don't use a mixer). You mix everything from both bowls together also with a fork.
You bake them for 30 minutes in the middle shelf of the oven.
Ostatnio edytowany przez Ryan dnia 2.11.2013 19:18:43
"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; " but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever seen in my life!"

2
(+2|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 10:41:47
Taur
Cytat z "Wilk_Szczek": (Link »)
Klasyczny chlebor ze smalcorem i kiszońcem :P (wiem tak się tego nie piszę :P) Może to i banalne ale proste i zapycha japę XD *bez skojarzeń*


Skoro już jest, to dokładne proporcje poproszę.
Jedno słowo - wiele dysków.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 11:10:01
Lew
Cytat z "Ryan": (Link »)


250g of flour
(...)
1 spoon of baking powder
half a spoon of baking soda


Z tego co wiem (a co jest napisane na opakowaniu proszku do pieczenia ;) ) na 0,5 kg mąki używa się około łyżeczki (5 ml) proszku do pieczenia. Tutaj na ćwierć kilo proponujesz jedną łyżkę (15 ml) i jeszcze pół łyżki (7,5 ml) sody oczyszczonej. Coś nie tak, Tygrysie.
Ostatnio edytowany przez Ingo dnia 27.02.2013 11:10:56
Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. I dawaj więcej, niż obiecałeś.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 11:10:46
PERMABAN
Ryan, ale co to jest? xD Jakieś muffiny, ciastka?

1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 11:11:09
Charyzmatyczny Nieznajomy z Imprezy
PERMABAN
Cytat z "Lwiczka": (Link »)
Cytat z "Wilk_Szczek": (Link »)
Klasyczny chlebor ze smalcorem i kiszońcem :P (wiem tak się tego nie piszę :P) Może to i banalne ale proste i zapycha japę XD *bez skojarzeń*


Skoro już jest, to dokładne proporcje poproszę.

Lepiej, dokładny przepis na smalec, chleb i ogórki :>

2
(+2|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 11:11:36
Lew
Ara: Na moje oko to Blondie, czyli brownie z białej czekolady
Ale fakt, ♥♥♥♥♥♥ posta, minusujmy go!
Ostatnio edytowany przez Ingo dnia 27.02.2013 11:12:09
Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. I dawaj więcej, niż obiecałeś.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 11:23:32
PERMABAN
Pardą, ja mam wyłączoną karmę i nic nie minusuję :s

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.02.2013 13:50:20
Tygrys z Cheshire
Anthro
PERMABAN
Chyba po prostu chodzi wam o słówko spoon ;] A powinno być tea spoon ;] Mea culpa.

I są to muffiny.
Ostatnio edytowany przez Ryan dnia 27.02.2013 13:52:24
"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; " but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever seen in my life!"

1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 1.03.2013 22:51:16
suka
Zmiennokształtny
Załącznik:
jpg  51JsGvr5oyL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_SX285_SY380_CR,0,0,285,380_SH20_OU01_.jpg (17.97 KB; 285x380 px)
507_513122b758f71.jpg 285x380 px

2
(+2|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 1.03.2013 23:33:16
Uncia Hortensis
Rabatka
Przepis na tort:
Krok pierwszy. Znajdź konia... :rollk:
Myr

2
(+3|-1)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 1.03.2013 23:58:40
Lew
Cytat z "wilczyca_Jiraiya": (Link »)
Kto odważny?
http://www.amazon.com/Nat...62174363&sr=8-9


BOSKIE
Ostatnio edytowany przez Ingo dnia 2.03.2013 0:00:03
Obiecuj tylko tyle, ile możesz dać. I dawaj więcej, niż obiecałeś.

0
(+1|-1)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 6.04.2013 22:50:45
Felis catus (czyli kot)
Smok
Natchnęło mnie na kluski w tym tygodniu

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym

pół litra mleka
2 jaja
2-3 szklanki mąki

40 dag pieczarek
trochę masła lub oleju
czosnek (2 ząbki/łyżeczka granulowanego)
sól, pieprz
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany 30%

Pieczarki pokroić, podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawy, wlać wino, poddusić (alkohol wyparuje, smak zostanie). Dodać śmietankę, podgrzać ale nie gotować.
z mąki jaje i mleka zrobić dość "twarde", gęste ciasto, nabierać łyżką(jak się ją umoczy we wrzątku to ciasto nie będzie się do niej lepić) i kłaść na wrzątek, gotować jakieś 3 minuty od wypłynięcia (uwaga, kluski rosną). Podawać z przygotowanym sosem.


Kluski przecieraki

1kg ziemniaków
30 dag mąki żytniej
boczek, cebula, olej

ziemniaki obrać, umyć, opłukać, zetrzeć na tarce, odsączyć, wymieszać, lekko posolić, ciasto powinno być dość gęste. Wrzucać na osolony wrzątek(j.w.łyżka we wrzątek), zamieszać, gotować aż opadną na dno(odwrotnie niż zazwyczaj) odcedzić, podawać ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.
Zabijanie jest ostatnią metodą przetrwania. Używaj jej oszczędnie, ale bez strachu.
Kto zamawiał gotyckiego, psychopatycznego okultystę-truciciela?
http://i1.kwejk.pl/site_m...jpeg?1358336895

 Aby pisać należy być zalogowanym
<<1...5678910>>


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków.
Możesz przeglądać wątki.
Nie możesz dodawać odpowiedzi.
Nie możesz edytować swoich postów.
Nie możesz kasować swoich postów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.

Wyszukiwanie zaawansowane