Zmień fonty Zmień rozmiar

Przeglądający wątek:   6 Anonimowi

 Aby pisać należy być zalogowanym

1234...10>>


0
(+0|-0)
Sól i pieprz
Wysłano: 16.02.2007 19:09:24
Minotaur
Anthro
Zakładam ten temat by było na forum coś co przyda się wam w życiu codziennym, będę tu wklejał ciekawe przepisy i liczę że wy też coś dacie od siebie. Mógłbym dawać tu przepisy na kaczkę po pekińsku, vol-au-vent z farszem z raków w sosie ziołowym lub sajgonki z ślimakami w warzywach (mniam, sam zbierałem ślimaki wyszło pycha) ale nawet byście takich przepisów nie tknęli więc nie było by potrzeby ich wklejać, zamiast tego wpisywać będę super proste i smaczne dania do zrobienia w kilka chwil ;-)k

Mięsne poduchy (przekąska)

składniki: parówki (zwykłe bo inne się nie nadają), ser żółty w plasterkach, bułka lub chlebek, keczup lub musztarda

opis: znudziły się wam zwykłe hot dogi ? lubicie parówki ale wolelibyście coś lepszego ? Zróbcie sobie dobrze i przygotujcie mięsną poduchę :-Dk

wykonanie: Parówki wsadzamy do nagrzanego piekarnika zamiast gotowanego mięska mamy pieczone, czekamy aż parówki pokryje ładna i smaczna przypieczona skórka, wyciągamy obwijamy serem i wkładamy z powrotem aż ser się rozpuści wtedy znowu wyciągamy wsadzamy w pieczywo i polewamy keczupem lub musztardą, smacznego :-)k smakuje minimum 40 % smaczniej od gotowanego mięska


Zupa nic (deser)

składniki: mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy

opis: Ile razy na kolację lub śniadanie można jeść wciąż tą samą zupę mleczną, może i zdrowe ale głupie i nudne, oto przepis na zupę z jajem

wykonanie: Bierzemy jajka i oddzielamy białko od żółtkek z żółtego robimy kogiel mogiel mieszając z cukrem i cukrem waniliowym a białka ubijamy z cukrem tworząc pianę, gotujemy mleko dodając do niego kogel mogel zanim stanie się gorące a gdy już jest nabieramy łyżką piany z białek i gotujemy je w tym mleku aż się zetną całkowicie, gdy takie będą nalewamy zupę na talerze kładąc na nich po kilka gotowanych pianek (tak zwanych niców) delektujemy się tymi słodkościami mając przed oczyma widok rosnącego w nas zdrowia, wiadomo pij mleko będziesz wielki ;-)k
Gdy świt wynosi najjaśniejszą z gwiazd a istoty patrzą z nadzieją na czas spokoju ja przygotowuję się by je chronić gdy oko Boga zgaśnie o zmierzchu

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 16.02.2007 19:12:55
Tygrys z Cheshire
Anthro
PERMABAN
Moje dzieło z wczoraj (genialne acz upierdliwe)

1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyku,
1 cebula,
1 marchewka,
2 ząbki czosnku (obrane),
2 łyżki maki (może być jedna jeśli ktoś nie przepada),
250 ml wytrawnego, czerwonego wina (resztę wypijamy podczas gotowania),
250 ml bulionu (może być z kostki),
50 ml koniaku (reszty proponuję nie wypijać),
sol, pieprz,
1/2 łyżeczki tymianku,
bouquet garni (świeża pietruszka, ziarna pieprzu, tymianek (najlepiej świeży) i liście laurowe zawinięte w gazę i związane sznurkiem) ,
50 g przecieru pomidorowego,
2 łyżki masła do smażenia (masła, a nie wyrobów masłopodobnych),
2 łyżki oleju do smażenia (olej z pestek winogron albo oliwa z oliwek),
500 g małych kartofli,
250 g małych pieczarek,
20 małych cebulek,
1 łyżka masła,
250 g wędzonego boczku,
1/2 pęczka zielonej pietruszki do przybrania.

1. Mięso umyć, usunąć żyłki i nadmiar tłuszczu. Pokroić w kostkę o boku 3 cm.
2. Marchewkę i cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
3. W płaskim garnku (albo w głębokiej patelni) mocno rozgrzać tłuszcz (masło i olej), włożyć mięso, smażyć 5-6 minut na dużym ogniu. Zrumienić ze wszystkich stron. Dodać marchewkę i cebulę. Oprószyć mąką, smażyć jeszcze 3 min. Polać koniakiem i zapalić. Gdy koniak sie wypali, wymieszać. Wlać wino i bulion. Dodać przecier pomidorowy, czosnek, bouquet garni i tymianek. Doprawić sola i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 1,5 godz.
4. Kartofle obrać, opłukać, przekroić na pół, gotować 15 min w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 1 łyżką masła, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 min.
5. Pieczarki i małe cebulki obrać, opłukać i odsączyć z wody. Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na mocno rozgrzanej patelni 5 min. Wyjąć z patelni i dodać do
mięsa. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pieczarki i cebulki, dodać do mięsa i
wszystko dusić razem jeszcze 30 min.
6. Przed podaniem dodać do wołowiny pieczone kartofle i posypać zielona pietruszka. Wszystko oprócz ziemniaków możemy przygotować dzień wcześniej i zostawić na patelni na noc.
"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; " but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever seen in my life!"

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.02.2007 0:43:28
Nieskupiony Pies Imprezowy
Anthro
Dobra... jak ktos chce zjeść spaghetti carbonara, a nie chce mi sie pieprzyc ze specjalnymi przyprawami, znam wersję skróconą.

x szynki konserwowej skrojonej w kosteczke [NIE z konserwy, w sklepach taką sie kupuje na stoiskach z wędliną lol..]
x serkow topionych
x makaronu

A więc smazymy na masełku szyneczke, w garnuszku obok roztapiamy serki topione, potem wrzucamy to razem, podsmazamy i dodajemy mleczka do żądanej konsystencji, dalej jak zwykle spaghetti, zeby serki przeszły smakiem szyneczki i voila! Zajebiste papu w tak prosty sposob.

dziekuje.

***

dodam, ze jakos nigdy nie udalo mi sie zrobic zadnego przepisu, bo wszystko gotuje 'na oko'

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.02.2007 5:45:49
Minotaur
Anthro
A propo Spagetti :-Dk

Spagetti (danie)

opis: chcecie zrobić danie szybkie i zarazem napychające więc spagetti nadaje się do tego wyśmienicie, wciągajcie tą pychotę

Składniki: mięso mielone (tylko wieprzowe pamiętajcie że wołowina jest niezdrowa), koncentrat pomidorowy, cebula, makaron ugotowany aldente, bazylia, oregano, (mogą być zioła prowensalskie) sól

wykonanie: smażymy mięso mielone z cebulką i dodajemy zwykłej wody z koncentratem pomidorowym, dusimy aż wszystko będzie miakkie, następnie przyprawiamy czym się da (solą i bazylią z oregano (mogą być zioła prowensalskie) ) gdy gotowe polewamy tym makaron i zajadamy (naprawdę smaczne jak na praktycznie zero roboty ) :D
Gdy świt wynosi najjaśniejszą z gwiazd a istoty patrzą z nadzieją na czas spokoju ja przygotowuję się by je chronić gdy oko Boga zgaśnie o zmierzchu

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.02.2007 17:14:28
Swietlik
Inna forma
Dajcie mi cos o krewetkach! :D

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.02.2007 17:16:38
Minotaur
Anthro
Tygrysich czy koktajlowych ?
Gdy świt wynosi najjaśniejszą z gwiazd a istoty patrzą z nadzieją na czas spokoju ja przygotowuję się by je chronić gdy oko Boga zgaśnie o zmierzchu

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.02.2007 17:17:09
Swietlik
Inna forma
Krolewskich :3

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.02.2007 17:28:22
Tygrys z Cheshire
Anthro
PERMABAN
"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; " but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever seen in my life!"

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.02.2007 17:35:06
Minotaur
Anthro
Może szaszłyki ? z pewnością sobie poradzisz bo przepis banalny

Szaszłyki z krewetek (przekąska)

Opis: chcesz zaimponować znajomym w prosty i efektowny sposób a może jesteś burżujem który do gęby nie weźmie nic co jest tanie ? mamy tu coś w sam raz dla ciebie :-Dk

Składniki: 16 dużych krewetek, koperek, sól, pieprz, olej
Sos: 4 filety anachois, 90 gram masła, 2 ząbki czosnku, 50 mililitrów brendy (ty Rikku nie dawaj bo się opijesz ;-)k ) 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku cytrynowego

Wykonanie: Krewetki obrać zostawiając przy ogonku kawałek skorupki. Usunąć czarną żyłkę. Opłukać i osączyć. Nadziać krewetki na szpadki. Natłuścić olejem, osolić, posypać pieprzem i piec przez 8 minut obracając. Usmażyć posiekany czosnek na maśle i utrzeć ze wszystkimi składnikami sosu. Krewetki podawać z sosem opruszone posiekanym koperkiem, Smacznego :-)k
Gdy świt wynosi najjaśniejszą z gwiazd a istoty patrzą z nadzieją na czas spokoju ja przygotowuję się by je chronić gdy oko Boga zgaśnie o zmierzchu

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 11:38:14
Arachne
Taur
Żarcie które wczoraj miałem zaszczyt spożywać...


[ Click for full view: 640 x 480 (46 kb) ]


Jak widać na załączonym obrazku nawet surowe (w sensie nie gotowane/nie smażone) żarcie potrafi być arcydziełem.

[Składników wymieniał nie będę bo je widać.]

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 12:47:21
Hmm... może to być w pewnym sensie wzięte za reklamę, ale co tam - kącik i tak już nie żyje od dłuższego czasu, a przepisów było w nim dosyć trochę.

http://lodowa.actionmag.net/archiwum.php

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 13:49:47
Taur
Ciekawostka do picia: szklanka pepsi + wrzucona tabletka Red Puls (Energy Drink z kofeinąi tauryną :)
Jedno słowo - wiele dysków.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 17:38:24
Arachne
Taur
A jak do pepsi wrzucić trochę rozpuszczalnej kawy to ma bardzo fajna i sztywna piankę. Nie próbowałem w drugą stronę ale można by kiedyś spróbować trochę pepsi do cappuccino dodać.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 18:04:25
Minotaur
Anthro
koktajl Bomba

Coca-cola + mentosy miętowe (tylko mentosy żadne inne cukierki nie działają)

"patent mieszanki wielokrotnie sprawdzony, ostrzegam że nie ponoszę odpowiedzialności za skutki" :x
Gdy świt wynosi najjaśniejszą z gwiazd a istoty patrzą z nadzieją na czas spokoju ja przygotowuję się by je chronić gdy oko Boga zgaśnie o zmierzchu

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 18:54:48
Charyzmatyczny Nieznajomy z Imprezy
PERMABAN
Zapomniałeś że to musi być Pepsi Light albo cola light czy jak to tam zwą... do takiej to nawet cukru dodasz i sie buzuje.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 19:32:50
Tygrys z Cheshire
Anthro
PERMABAN
Cytat:
Coca-cola + mentosy miętowe (tylko mentosy żadne inne cukierki nie działają)


Dodam że trzeba wrzucić całą paczkę z papierkiem (tylko srebrnym) i rzucić o ziemie :D
"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; " but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever seen in my life!"

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 20:12:18
Zając
Anthro
Nawet nie mówcie. Ja raz sobie owaliłem tym ściany w pokoju jak mi brat chciał posłodzić colę XD

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 22:10:39
Arachne
Taur
Kofeinizowana woda gazowana ze słodzikiem działa identycznie na mentosy. Chociaż u nas trudno czystą kofeinę dostać... A szkoda :-(k

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 22:24:36
Tygrys z Cheshire
Anthro
PERMABAN
Cytat:
trudno czystą kofeinę dostać


Spoko. Studenci jakoś sobie radzą :D
"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; " but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever seen in my life!"

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.02.2007 22:55:58
jestę kapibarę
To miały być przepisy kulinarne a nie eksperymenty alchemiczne. Numer z colą i mentosami jest już stary jak świat. Passe :>

Wracając do tematu:
Dodatki do jajecznicy: Spróbujcie kiedyś zjeść jajecznicę z frytkami. To się soli i to się soli. Razem smakują bardzo fajnie.

Przepis na inną ciekawą jajecznicę podrzuci Edek :>

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 19.02.2007 3:39:40
Minotaur
Anthro
Póki Edek śpi to ja podrzucę mój przepis na cebulki zapiekane ala nie chuchaj w moją stronę

Cebulki zapiekane ala nie chuchaj w moją stronę (danie)

Opis: Łapie cię choroba i potrzebujesz wzmocnienia w postaci naturalnego leku a może chcesz się pozbyć swojego partnera ale w taki sposób by to on rzucił ciebie by niemieć potem problemów ? Może nie stać cię na porządny obiad i musisz się ratować czymś tanim? Jest na to rada, tani i smaczny sposób który zadowoli cię w 100 %

Składniki: Kilka dużych cebul, kilka ząbków czosnku, gotowane ziemniaki, troszkę masła (około 1-2 łyżek) i kilka łyżek mleka, starty ser żółty, tymianek, sól i pieprz, kefir lub jogurt naturalny do popicia dania

Wykonanie: Cebule obrać i gotować 30 minut w osolonej wodzie, 5 minut przed wyjęciem, wrzucić obrany czosnek, po ugotowaniu wyjąć, cebule wybebeszyć z każdej cebuli zabrać ostatnie 3 warstwy połączone ze sobą odłożyć potem znowu 3 tak byśmy mieli z każdej cebuli dwie trzy warstwowe miseczki które będziemy faszerować, resztę tego co zostanie z cebuli mixujemy z czosnkiem, ziemniakami, masełkiem, mleczkiem, serem, tymiankiem, solą i pieprzem, gdy się zmiksuje faszerujemy cebulki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, podawać z jogurtem lub kefirem jako samodzielne danie lub chłopski dodatek do kotleta

:-)k

----------------------------------------------------------------

Nie lada czekolada (deser)

Opis: Czasy PRLu minęły bezpowrotnie ale z pewnością niejednej starszej osobie łza się w oku zakręci na wspomnienie cudownych chwil z przeszłości .... ahh sklepowe pustki zachęcały ochoczo obywateli to szerzenia ogólnej kombinatoryki stosowanej w zdobywaniu produktów spożywczych, np. trudna do zdobycia czekolada stała się wkrótce łatwo dostępna z powodu możliwości wypichcenia jej w domu jako produkt zastępczy, tak więc z szacunku dla wynalazców tego wspaniałego słodycza przygotujmy choć raz w domowym zaciszu czekoladę z czasów przeszłości, naturalną i swojską, podajmy ją naszym rodzicom i dziatkom by ogarnęły ich szczęśliwe chwile z dzieciństwa :-Dk

Składniki: 0.5 szkl.mleka, 1.5 szkl. cukru, cukier waniliowy,
3 łyżki kakao, 3 szkl. mleka w proszku, 3/4 kostki masła, bakalie.

Wykonanie : Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min. Dodać masło, a gdy się rozpuści dodać mleko w proszku dokładnie wymieszane z kakao. Mieszać, aż powstanie jednolita, gładka masa, dodać bakalie. Całość przełożyć do formy wysmarowanej oliwą. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy świt wynosi najjaśniejszą z gwiazd a istoty patrzą z nadzieją na czas spokoju ja przygotowuję się by je chronić gdy oko Boga zgaśnie o zmierzchu

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 19.02.2007 18:44:46
Ja wam dam jak bede mial wiecej czasu, przepis mojej roboty(eksperymenty robilem w kuchni) dam, jesli Cenzor tego nie zablokuje tematu

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 19.02.2007 19:32:48
Charyzmatyczny Nieznajomy z Imprezy
PERMABAN
Cytat:

RAKATAN pisał(a)):
Póki Edek śpi to ja podrzucę mój przepis na cebulki zapiekane ala nie chuchaj w moją stronę

Heh.. to już wiem dlaczego go na necie nie ma :-Pk

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 19.02.2007 20:00:48
Minotaur
Anthro
Szpieg z krainy deszczowców się znalazł :-Pk czytałbyś może wcześniejsze posty i sprawdzał godziny ich wysłania :-Dk
Gdy świt wynosi najjaśniejszą z gwiazd a istoty patrzą z nadzieją na czas spokoju ja przygotowuję się by je chronić gdy oko Boga zgaśnie o zmierzchu

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 20.02.2007 2:24:43
Edziowa Jajecznica

no dobra, dobra... opublikuje już ten przepis... bo się zaraz pobijecie.
w ogóle to nie pisałem bo mnie ten wątek średnio fascynuje, nie jaram się przepisami znalezionymi na gejowskich forach ;)

a więc zaczynamy od tego że podsmażamy na patelence drobno pokrojoną w kostkę kiełbkaskę /szynkę. Kiedy już się ładnie zarumieni, wrzucamy cebulę.

w tym czasie w osobnym naczyniu rozbijamy 3 jajka i na każde jajko dajemy 8 łyżek mleka.

kiedy cebula się lekko podsmaży wlewamy rozmemłane z mlekiem jajka.

Dodajemy 2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczkę sosu sojowego.

pieprzymy & solimy do smaku

całość posypujemy suto szczypiorkiem.

Przepis przetestowany, działa w 100% Lv'owi dziękuje za udział w beta testach... wyszedł z nich... żywy i... najedzony. podobno nawet mu smakowało xD

 Aby pisać należy być zalogowanym
1234...10>>


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków.
Możesz przeglądać wątki.
Nie możesz dodawać odpowiedzi.
Nie możesz edytować swoich postów.
Nie możesz kasować swoich postów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.

Wyszukiwanie zaawansowane