Zmień fonty Zmień rozmiar

Przeglądający wątek:   2 Anonimowi

 Aby pisać należy być zalogowanym

<<1...78910


1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 11.05.2015 10:49:23
psiur husky
Anthro
Jeśli ktoś uwielbia sery, polecam mu poniższe danie :)



Składniki:

Cytat:
Serowe "cygara":
ILOŚĆ NA 4 PORCJE "NA BOGATO" albo na 7 troszkę mniejszych (dlaczego 7? - tyle jest arkuszy ciasta w paczce :) )
200g sera Camembert
100g orzechów włoskich
1 cytryna (starta skórka)
szczypiorek
ciasto Filo (jak nie ma, to może być francuskie)


Sos żurawinowy:
80g żurawiny suszonej
120ml Cherry (albo wiśniówki barmańskiej)
imbir w proszku
czosnek w proszku
tymianek

Sałatka z granatem:
1 Granat
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Sól i pieprz
Szczypiorek
Cykoria
Rukola



Przygotowanie:


Cytat:
Ser, orzechy, szczypiorek, startą skórkę z cytryny i tymianek blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji
Ciasto filo rozkładamy, każdy z arkuszy składamy na pół. Masę serowo orzechową nakładamy ma brzeg ciasta (przy krawędzi zgięcia) i rozprowadzamy równą warstwą - szeroką na 3-5 cm - zostawiając miejsce przy brzegach (będziemy je zawijać).
Rolujemy niezbyt ściśle. Skrapiamy oliwą z oliwek, rozprowadzając ją po cieście. Brzegi roladek podwijamy.

Rozgrzewamy patelnię (bez oleju jeśli macie nieprzywierającą) i przypiekamy z każdej strony aż zbrązowieje.


W międzyczasie przygotowujemy sos:
Żurawinę zalewamy Cherry. Doprawiamy szczyptą imbiru i czosnku. Podgrzewamy, aż nasiąkną a alkohol odparuje. Możemy dolać trochę wody.
Gdy żurawina nasiąknie, przelewamy ją do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego sosu. Można dolać wody jeśli wolicie rzadszy sos. Lub wiśniówki ;)

Sałatka:
Na talerz wyciskamy sok z połowy granatu. Sok doprawiamy oliwą i octem. (tadam, macie gotowy dressing)
Szczypiorek, cykorię i rukolę myjemy, kroimy według upodobań i rzucamy na talerz. Jabłko kroicie w paski, kostkę lub cokolwiek innego. Wrzucacie na talerz.
Pozostałą połowę granatu wytrząsamy (znacie pewnie sposób z sitkiem z palców i łyżką?)



Podajemy gorące, chrupiące, z wypływającym ze środka serem :3
Smacznego :)
Ostatnio edytowany przez Rough dnia 11.05.2015 10:50:20
Załącznik:
jpg  IMG_20150510_220051.jpg (652.86 KB; 2441x2441 px)
2131_55506cfe15090.jpg 2441x2441 px
2
(+2|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 15.02.2016 15:07:32
Z okazji (minionych) walentynek odkopuję temat.
Chcę pochwalić się czekoladową kulą, którą zrobiłem na walentynki <3

https://youtu.be/TOQWuIIjsY0




Podobno smakowało :)

skład:
kula z białej czekolady
lody śmietankowe
sos karmelowy na bazie śmietany
truskawki
brownie własnej roboty

(tak wiem:
- następnym razem większy talerz
- brak sosjerki (ta strzeliła pod wpływem temperatury karmelu)
- nakapało na stolik)
Ostatnio edytowany przez Rough dnia 15.02.2016 15:08:32
Załączone filmiki Youtube:
  https://www.youtube.com/watch?v=TOQWuIIjsY0


1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 15.02.2016 16:34:39
Szablastozębny Tygrysio
Anthro
Cytat z "Rough": (Link »)
Z okazji (minionych) walentynek odkopuję temat.
Chcę pochwalić się czekoladową kulą, którą zrobiłem na walentynki <3

https://youtu.be/TOQWuIIjsY0




Podobno smakowało :)

skład:
kula z białej czekolady
lody śmietankowe
sos karmelowy na bazie śmietany
truskawki
brownie własnej roboty

(tak wiem:
- następnym razem większy talerz
- brak sosjerki (ta strzeliła pod wpływem temperatury karmelu)
- nakapało na stolik)


Naprawdę nieźle Ci to wyszło, widziałem jakoś kilka dni temu filmik instruktażowy właśnie z tej kuli i byłem pod wrażeniem efektu. Jak smakowało ;-)k ?
"You are not who you are, you the one you want to be :rollk: "

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 15.02.2016 18:56:26
psiur husky
Anthro
Cytat z "Fortibus": (Link »)


Naprawdę nieźle Ci to wyszło, widziałem jakoś kilka dni temu filmik instruktażowy właśnie z tej kuli i byłem pod wrażeniem efektu. Jak smakowało ;-)k ?


Ja komentować nie powinienem, ale podobno smakowało :)
Dużo różnych smaków tu było:

słodka, krucha (i roztopiona) biała czekolada
ciemnoczekoladowe, lekko słone brownie
świeże soczyste truskawki
delikatne, śmietankowe lody
no i sos pyszny, karmelowy, lekko gorzki

Najlepszą oceną było to, że wszystko z talerzy zniknęło. Choć przyznam, że taka porcja dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo :)
Sama kula to prawie 200 gram czekolady :3

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 15.02.2016 18:58:15
PERMABAN
O proszę, a dopiero to oglądałem na fanpage Tasty :D Wygląda na deser dla dwóch osób, zwłaszcza ta 200 gramowa kula. Wszystko się roztapia w tym karmelu, czy zostały ci kawałki białej czekolady?

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 15.02.2016 20:07:41
psiur husky
Anthro
Cytat z "Toros": (Link »)
O proszę, a dopiero to oglądałem na fanpage Tasty :D Wygląda na deser dla dwóch osób, zwłaszcza ta 200 gramowa kula. Wszystko się roztapia w tym karmelu, czy zostały ci kawałki białej czekolady?

Akurat udało mi się nalać taką ilość karmelu, żeby cała czekolada się nie roztopiła.
Właśnie dlatego w poprzednim poście opisałem smak i wrażenia jako krucha i roztopiona, ponieważ znaczna część się rozpuściła - temperatura topnienia czekolady to około 30*C (w zależności od "jakości" temperingu) więc w zetknięciu z gorącym karmelem nie miała szans. Karmel co prawda był schłodzony śmietanką, ale i tak miał ponad 90*.

5
(+5|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.04.2016 12:22:01
Hiena pręgowana
Zmiennokształtny
lubię robić ciasta :3
Ostatnio edytowany przez Kocur dnia 27.04.2016 12:24:43
Załącznik:
jpg  WP_20151103_21_42_42_Pro.jpg (269.45 KB; 1277x718 px)
884_572092eede88d.jpg 1277x718 px
jpg  WP_20151225_18_41_06_Pro (2).jpg (208.66 KB; 1277x718 px)
884_5720932309254.jpg 1277x718 px
jpg  WP_20160204_19_49_42_Pro.jpg (198.80 KB; 1277x718 px)
884_57209339df49c.jpg 1277x718 px
jpg  WP_20160213_12_15_54_Pro.jpg (200.75 KB; 718x1277 px)
884_57209354588fd.jpg 718x1277 px
jpg  WP_20160213_16_08_05_Pro.jpg (218.89 KB; 1277x718 px)
884_57209367bf88c.jpg 1277x718 px

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.04.2016 12:31:19
Bazowo -Śnieżny Leopard
Zmiennokształtny
Oh My God! Kocur to twoje dzieła?

4
(+4|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 27.04.2016 12:54:52
Hiena pręgowana
Zmiennokształtny
ależ tak :D
ostatnio jaszcze taką babeczkę zrobiłam :D
Załącznik:
jpg  WP_20160404_19_42_18_Pro.jpg (258.44 KB; 1277x718 px)
884_57209a632ed38.jpg 1277x718 px

Anonim
4
(+4|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 1.05.2016 9:27:29
Urodzinowy torcik śmietanowy z truskawkami (pół torciku).
Sam robiłem ;3
Załącznik:
jpg  20160430_135208.jpg (1,762.03 KB; 3264x2448 px)
3336_5725aefb2c8c5.jpg 3264x2448 px

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 2.07.2017 16:04:45
Skunks
Anthro
Gotować lubię i często oraz eksperymentować w kuchni, niektóre przepisy nawet sam wymyślam, ale na razie podzielę się z jednym:

"Słodki ryż z brzoskwiniami"
Składniki
-1 twaróg półtłusty
-1-2 saszetki ryżu
-Puszka brzoskwiń
-Cukier
-Cynamon
-Jogurt/Serek waniliowy (2 Danio mogą wystarczyć
-Sól

Przygotowanie
1. Szukamy po domu garnka, noża, widelca i łyżeczki.
2. Gotujemy ryż
3. Wyjmujemy brzoskwinie i kroimy je na krzyż
4. Serek waniliowy wymieszać z odrobiną cynamonu, szczyptami soli i cukru.
5. Serek łączymy z twarogiem
6. Następnie łączymy to z ryżem
7. I wsadzamy brzoskwinie mieszając owoce z serkiem i ryżem
Może zrobię i wsadzę zdjątko jak ktoś będzie ciekaw.

Ludzie o szerszym intelekcie wiedzą że nie ma ostrej granicy między tym co realne i nierealne...

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 2.07.2017 16:31:57
Rabbit
Anthro
Lubię oglądać, oraz czytać wykwintnie przygotowane (i zapewne smakowite) dania, czy ciasta, samemu umiejąc zrobić jedynie jajecznicę ze szczypiorkiem. No i jeszcze zupki z Vifona. Tak, to też umiem.

Ten ryż z brzoskwiniami brzmi lux, ale pogubiłem się na drugim punkcie... Ehh...

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 3.07.2017 1:17:15
Skunks
Anthro
Cytat z "PablowskyPL": (Link »)
Lubię oglądać, oraz czytać wykwintnie przygotowane (i zapewne smakowite) dania, czy ciasta, samemu umiejąc zrobić jedynie jajecznicę ze szczypiorkiem. No i jeszcze zupki z Vifona. Tak, to też umiem.

Ten ryż z brzoskwiniami brzmi lux, ale pogubiłem się na drugim punkcie... Ehh...


1. Kiedyś sam przyznaję że nie potrafiłem gotować, dopiero zacząłem gotować w wieku 18-19 lat kiedy byłem jeszcze z byłą i pomagałem jej obserwując oraz wykonując polecenia (z tych czasów to mam skrobak z którym się nie rozstaję) oraz biorąc pewne rzeczy na logikę. Kiedyś nieco fatalnie mi szło samemu coś upichcić, ale teraz to szaleję w kuchni, może nie tak po mistrzowsku, ale jestem w stanie zrobić coś dobrego i pożywnego oraz pozwalać sobie na eksperymenty w kuchni, że nawet lepiej gotuję od matki (sama mi to przyznaje).
2. Chyba każdy wie jak się gotuje ryż w saszetkach? Nastawiamy wodę w garnku/rondlu, wrzucamy saszetki i solimy wodę.
Ostatnio edytowany przez Tristan dnia 3.07.2017 1:25:09

Ludzie o szerszym intelekcie wiedzą że nie ma ostrej granicy między tym co realne i nierealne...

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 3.07.2017 9:32:07
Rabbit
Anthro
Cytat:
2. Chyba każdy wie jak się gotuje ryż w saszetkach? Nastawiamy wodę w garnku/rondlu, wrzucamy saszetki i solimy wodę.


Nie no zgrywam się :P Natomiast pamiętaj też o tym, że ryż, jak i wszystko z resztą można spieprzyć. A to miękkość nieodpowiednia, a to niedosolony itd. Nie mam nigdy wyczucia w tego typu rzeczach, a jestem perfekcjonistą, więc po prostu nie gotuję ;)

 Aby pisać należy być zalogowanym
<<1...78910


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków.
Możesz przeglądać wątki.
Nie możesz dodawać odpowiedzi.
Nie możesz edytować swoich postów.
Nie możesz kasować swoich postów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.

Wyszukiwanie zaawansowane