Zmień fonty Zmień rozmiar

Przeglądający wątek:   2 Anonimowi

 Aby pisać należy być zalogowanym

<<12345678...10>>


0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.03.2008 12:49:16
jestę kapibarę
Ostatni punkt kładzie główną ideę przepisu.

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.03.2008 13:06:54
Scooby doprawdy samo czytanie tego przepisu kaleczy moje kulinarne podniebienie. Jak można tak wogóle jadać, :(

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.03.2008 16:28:53
Futrzasty Esteta
Anthro
Zapewne chodziło o dokładne wylizanie stołu.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.03.2008 18:44:53
Zwierzę
Cytat z "Jessiethedeer":
Scooby doprawdy samo czytanie tego przepisu kaleczy moje kulinarne podniebienie. Jak można tak wogóle jadać, :(


A w jaki sposób ty jadasz?

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.03.2008 20:45:23
Jak to mówią "ze smakiem i estetyką".

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.03.2008 22:11:46
Zwierzę
konkrety, konkrety ;]

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 5.03.2008 23:53:45
jestę kapibarę
Danie musi być ładne i estetyczne, a nie wrzuć do gara i zamieszaj/weź ryż i zawiń w glona.
Jeżeli jest to nawet danie typu "wrzuć do gara i zamieszaj", to należy odpowiednio doprawić, dodać jakiś ciekawy składnik...
Ja wiem, że studenci nie bardzo mogą. Stąd się biorą przepisy typu "nakradnij z lodówek na piętrze, wrzuć na patelnie, podsmaż..."

Albo przepis na jajecznicę pod studencku. Znasz?

Otworzyć lodówkę, podrapać się po jajkach, zamknąć lodówkę.

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 6.03.2008 14:56:19
Dokładnie tak jak powiedział przedmówca ;]

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 15:43:56
Owczarek Ciasteczkowy
Anthro
Okay, to ja może podrzucę przepis na taki wynalazek kulinarny, który z mamą wymyśliłem ostatnio.

Makaron zapiekany ze szpinakiem, tuńczykiem i sosem jogurtowo-serowym.

Składniki:
- makaron (rurki, wstążki, wszystko inne niż proste nitki)
- szpinak (świeży lub mrożony)
- tuńczyk (puszka)
- duży jogurt
- ser żółty (ilość wedle uznania)
- jajko
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, ew. kosteczki smaku jakieś XD)
- oliwa

Sposób przygotowania:
Szpinak, jeśli świeży, to pokroić na małe kawałki, a jak mrożony, to po prostu wrzucić go na patelnię z rozgrzaną oliwą, i chwilę smażyć. Dodać czosnek, a po zdjęciu z ognia wymieszać razem z tuńczykiem w kawałkach. Makaron ugotować wedle sposobu na opakowaniu, nie rozgotować, bo potem będzie niedobre.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, na to tuńczyka z przesmażonym szpinakiem. Sos jest prosty. Wbić jajko do jogurtu, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem, wylać na masę, a na wierzch starty ser. Zapiec aż się zarumieni :3
Cookie Time!

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 16:00:48
Cytat z "Reirun":

- przyprawy (sól, pieprz, ew. kosteczki smaku jakieś XD)


Wiem że sie czepiam ;] ale nie podoba mi sie taka obojętność. Powinieneś uzwględnić jakie konkretnie( bo pomimo ze kosteczki smaku to i tak nie wiadomo jakie :)) Przecież to właśnie przyprawy nadają potrawie rządany smak tej ;]

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 17:17:42
jestę kapibarę
Dowolność w kuchni polega na tym żeby eksperymentować i żądany smak sobie zmieniać. Raz można dodać kosteczki paprykowe, innym razem czosnkowe. Moja rodzina patrzy na mnię jak na głupa jak sobie smażonej cebuli do rosołu dosypuję. A naprawdę, jak żre się ten rosół co niedziela od 20 lat to może się zachcieć jakiejś odmiany ;P

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 18:08:13
Owczarek Ciasteczkowy
Anthro
Cytat z "Jessiethedeer":
Cytat z "Reirun":

- przyprawy (sól, pieprz, ew. kosteczki smaku jakieś XD)


Wiem że sie czepiam ;] ale nie podoba mi sie taka obojętność. Powinieneś uzwględnić jakie konkretnie( bo pomimo ze kosteczki smaku to i tak nie wiadomo jakie :)) Przecież to właśnie przyprawy nadają potrawie żądany smak tej ;]


Czepiasz się jak cholera. :P I tak, LV ma rację. Popróbuj, sprawdź, co według ciebie powinno się jeszcze znaleźć, i wtedy jedz. Ja podaję "roboczą, podstawową" wersję tego dania.
Cookie Time!

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 18:16:22
Nie zgodze się z tobą LV bo w przepisie należy podać wszystkie składniki dokładnie a dopiero potem go zmieniać. Ze schabowego też można zrobić smak kuchni meksykańskiej jednakże gdyby ktoś w przepisie podał jakieś tam przyprawy to nie wyszedł by wcale ten schabowy o którego każdemu chodzi ;]

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 18:20:25
Charyzmatyczny Nieznajomy z Imprezy
PERMABAN
Cytat z "LV":
Dowolność w kuchni polega na tym żeby eksperymentować i żądany smak sobie zmieniać. Raz można dodać kosteczki paprykowe, innym razem czosnkowe. Moja rodzina patrzy na mnię jak na głupa jak sobie smażonej cebuli do rosołu dosypuję. A naprawdę, jak żre się ten rosół co niedziela od 20 lat to może się zachcieć jakiejś odmiany ;P

Normalką jest że do rosołu dokrawa sie przypalaną na gazie cebulę ;) podsmażona jest po prostu równo zarumieniona/spalona

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 19:42:42
jestę kapibarę
Ja dodaję kupioną w sklepie a nie przypaloną własnoręcznie. Wygodny jestem ;P

Jessie, myślę że w wypadku potraw prostych można jednak i tak i tak. Wszystkie te kombinacje z makaronem to po prostu odmiany spagetti i zapiekanek (w znaczeniu zapiekanych mieszanek, nie kanapek z serem) i jest kwestią tylko przyprawa. Możemy pokombinować z przepisami na sosy/nadzienia, tak jak twój beszamelowy czy mój frytkowy tort jajeczny ;]. Dopiero dania bardziej wyrafinowane, o konkretnych smakach wymagają określonych rzeczy. Zobacz sobie jak sie awanturowałem na stwierdzenie że sushi się robi zawijając ryż i inne śmieci w glona, i jak opisałem robienie omleta po japońsku. Niby omlet jak omlet, ale w tej wersji którą podałem smakuje zupełnie inaczej.

Anonim
0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.03.2008 23:12:20
Akurat beszamel to nienajlepszy przykład bo krokiety ktore tu opisałem bez gałki muszkatołowej (która jest przyprawą) nie mogą istnieć ;]

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 17.06.2008 14:29:25
Wilkołak
Zmiennokształtny
Teraz ja teraz ja!! (ciekawe czy było)

Potrawa robi się właściwie sama, a smakuje nieziemsko !!

Kuleczki Tuńczykowe

Czego potrzebujemy:

- 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej
- 1 cebulę
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- pieprz (grubo zmielony)
- papryczka chili
- jajka
- bułka tarta

Przyrządzanie:

Tuńczyka odsączyć z zalewy, cebulę ze smażyć z tuńczykiem na oleju a w międzyczasie ugotować ziemniaki. Rybę, cebulę i ziemniaki rozgnieść razem. Dodać pieprz i pokrojoną papryczkę. Jeszcze raz dokładnie wyrobić ręką i toczyć niewielkie kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczki pingpongowe). Gotowe kuleczki panierować tak jak schabowe, w jajku i bułce tartej a następnie smażyć na głębokim oleju. Smacznego!

Według przepisu Katarzyny Moragammana Gedara.
When you're pushed photografing is easy as breathing...

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 18.06.2008 2:25:14
Lygrys Polski
Anthro
TUŃCZYK ! dobry... choć nie przebije wędzonej makreli... mmmm pasta rybna.... jak znajdę przepis to wrzucę :-Pk

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 23.06.2008 19:55:28
Arachne
Taur
Jako że ostatnio wyszedł mi pyszny obiadek podzielę się przepisem.

Meksykańsko-włoska wieśniacka potrawka a'la DarkV
Danie dla 4-5 osób.

Składniki
-7 kiełbasek śląskich
-2 małe cebule
-1 puszka białej fasoli w zalewie pomidorowej (słono-słodkiej; Bonduele coś takiego robi)
-1 puszka czerwonej fasoli
-1 opakowanie sosu pomidorowego firmy Cykoria (sekretny składnik, jak dotąd najsmaczniejszy stand-alone sos pomidorowy jaki jadłem (do spagetti jednak wole korra))

Kiełbaski kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na dużej/głębokiej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni zalewamy białą fasolą razem z zalewą. Płuczemy czerwoną fasolę i dodajemy do reszty. Gdy się trochę podgotuje dolewamy 300ml zimnej wody i wsypujemy sos pomidorowy rozprowadzając dokładnie w potrawce. Gotujemy jeszcze trochę od czasu do czasu mieszając.

Ja to podałem z frytkami a na drugi dzień (bo dużo tego było) z ryżem. W obu przypadkach było pyszne.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.07.2008 5:11:13
Lygrys Polski
Anthro
Dla czego "wieśniacka" ?

1
(+1|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.07.2008 8:47:20
Arachne
Taur
A bo mi się kiełbasa z cebulą kojarzy z wiochą. ;-)k

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 10.07.2008 10:03:20
Klacz huculska
jajecznica z tortilla :

podpiec na patelni tortille (ja kroilam w kwadraty) i odlozyc
pokroic cebule dymke, jedna papryczke chili (chyba zektos chce wiecej :P)
pomidory bez pestek

podsmażyć , wbic jajka
jak sie juz usmaza dodac tortille , wymieszac, doprawic i JESC :D

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 24.09.2008 23:52:17
Wilk
Zwierzę
Powiedzcie mi, jaki chleb używać w opiekaczu?
Skombinowałem sobie opiekacz do kanapek, ale kromki "tostowe" są za małe a z dużych, żeby weszły dwie trzeba by prawie połowę obkroić.
--sf.

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 25.09.2008 0:11:32
Królik
Anthro
Cytat z "sharpy":
Powiedzcie mi, jaki chleb używać w opiekaczu?
Skombinowałem sobie opiekacz do kanapek, ale kromki "tostowe" są za małe a z dużych, żeby weszły dwie trzeba by prawie połowę obkroić.


nie no tego pytania naprawdę bym się nie spodziewał hehe

a rozwiązanie takie proste jest
1 wyrzuć opiekacz
2 kup bochenki tostowe
3 idź do sklepu typu Castorama
4 przed zakupem sprawdzaj wielkość otworu( uwaga ważne wkładaj tam tylko bochenki chleba żadną inną rzecz)
5 w domu możesz już sobie tam wkładać co chcesz ale to nie zwiększy otworu gwarantuje
Technologia daje mam szanse zwalczenia nie tylko kalectwa i chorób ale też wrogów :-Dk

0
(+0|-0)
Re: Sól i pieprz
Wysłano: 25.09.2008 10:42:48
Wilk
Zwierzę
Coś mi się to rozwiązanie nie podoba.
--sf.

 Aby pisać należy być zalogowanym
<<12345678...10>>


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków.
Możesz przeglądać wątki.
Nie możesz dodawać odpowiedzi.
Nie możesz edytować swoich postów.
Nie możesz kasować swoich postów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.

Wyszukiwanie zaawansowane