Przeglądający wątek:
1 Anonimowi
Wątek zablokowany
Hiena pręgowana
Zmiennokształtny
Hej wszystkim !
Od 3 lat muszę gotować sama co prawda moje umiejętności nie są rozpierdal*jące ale daję radę
Troszkę eksperymentuje itp.
Ale przychodzą takie dni że... nie wiem co zrobić na obiad x.x i z totalnego lenistwa robię kurczaka albo naleśniki ? albo pomidorówkę xD
a czasem znajdę jakiś przepis i robię coś nowego itp
Ale mam problem z tymi przepisami w internecie - czy to będzie smaczne xD?
Dlatego pomyślałam nad takim tematem
żeby się pochwalić od czasu do czasu jakimś fajnym przepisem, który zajmuje mało czasu a smakuje wyśmienicie :3
Np. nigdy nie robiłam wołowiny D: bo nie umiem
Uwielbiam drób i dania przygotowane na "śmietanie" jakieś warzywka z ryżem itp
A... niech te przepisy będą jadalne
Od 3 lat muszę gotować sama co prawda moje umiejętności nie są rozpierdal*jące ale daję radę
Troszkę eksperymentuje itp.
Ale przychodzą takie dni że... nie wiem co zrobić na obiad x.x i z totalnego lenistwa robię kurczaka albo naleśniki ? albo pomidorówkę xD
a czasem znajdę jakiś przepis i robię coś nowego itp
Ale mam problem z tymi przepisami w internecie - czy to będzie smaczne xD?
Dlatego pomyślałam nad takim tematem
żeby się pochwalić od czasu do czasu jakimś fajnym przepisem, który zajmuje mało czasu a smakuje wyśmienicie :3
Np. nigdy nie robiłam wołowiny D: bo nie umiem
Uwielbiam drób i dania przygotowane na "śmietanie" jakieś warzywka z ryżem itp
A... niech te przepisy będą jadalne
Hiena Pasiasta
Anthro
Szybkowar Ciśnienowy.
500 gram kiełbasy.
Dwie papryki.
Cukinia.
Cebula.
Mieszanka warzywna (byle jaka, co kto lubi - ja biore meksykańską)
Smietana mała i 3 łyżki stołowę mąki.
Pieprz, sół, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma.
2 ząbki czosnku.
5 ziemniaków.
Fasola / kukurydza
Najlepiej kawałek smalcu.
Trochę octu.
(opcjonalnie grzyby, fasola szparagowa cokolwiek nam strzeli do łba)
Wrzucamy smalec (wedle uznania ilościowo, ale conajmniej dużą łyżkę), potem skrojoną w kostkę/ połówki plasterka kiełbasę (doprawiamy papryką słodką i pieprzem/przyprawą do grilla, co tam lubimy), smażymy chwilę, wrzucamy skrojoną cebulę, ja kroje tylko na pół i potem co 1mm grubosci od poczatku do konca. czekamy az sie ladnie cebulka zrobi lekko brązowa. Dorzucamy paprykę, mieszamy, wrzucamy wszystko inne, Zalewamy wodą tak by przy odciągnieciu łyżką od boku rzeczy bylo widac ze jest około do połowy, (radze zrobić troche luzu na dole by było więcej wody, to szybkowar ale raz na jakis czas delikatnie moze sie przypalic), pieprzymy mocno, solimy i zamykamy. Czekamy 30 minut na średnim ogniu, gasimy, czekamy 10 minut, bez spiszczania cisnienia, otwieramy, sprawdzamy smak, jak jest wodniste doprawiamy do smaku czym nam sie podoba, powinno być mocniej doprawione zanim dodamy śmietanę i mąkę.
Jak smak jest okej, mieszamy śmietanę z odrobiną wody i mąką, rozmieszamy ostrożnie w garnku, czekamy aż zgęstnieje. Radze nie mieszać energicznie bo wszystko jest miękkie a machanie łyżką jak śmigłem zrobi z tego papkę.
Do spożywania z ryżem lub chlebem.
Cena jest nieduża, ja sie potrafię zmieścić w 23zł (biedonka) a danie jest nieraz na 2-3 dni dla dwóch osob z duzym apetytem.
Danie jest niemożliwe do spieprzenia, mój brat zrobił je na ciężkim kacu będąć wciaz pijanym i nie spieprzył, choc kijowo wszystko pokroił i doprawił (dało sie spokojnie naprawic bo nie przesolił).
500 gram kiełbasy.
Dwie papryki.
Cukinia.
Cebula.
Mieszanka warzywna (byle jaka, co kto lubi - ja biore meksykańską)
Smietana mała i 3 łyżki stołowę mąki.
Pieprz, sół, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma.
2 ząbki czosnku.
5 ziemniaków.
Fasola / kukurydza
Najlepiej kawałek smalcu.
Trochę octu.
(opcjonalnie grzyby, fasola szparagowa cokolwiek nam strzeli do łba)
Wrzucamy smalec (wedle uznania ilościowo, ale conajmniej dużą łyżkę), potem skrojoną w kostkę/ połówki plasterka kiełbasę (doprawiamy papryką słodką i pieprzem/przyprawą do grilla, co tam lubimy), smażymy chwilę, wrzucamy skrojoną cebulę, ja kroje tylko na pół i potem co 1mm grubosci od poczatku do konca. czekamy az sie ladnie cebulka zrobi lekko brązowa. Dorzucamy paprykę, mieszamy, wrzucamy wszystko inne, Zalewamy wodą tak by przy odciągnieciu łyżką od boku rzeczy bylo widac ze jest około do połowy, (radze zrobić troche luzu na dole by było więcej wody, to szybkowar ale raz na jakis czas delikatnie moze sie przypalic), pieprzymy mocno, solimy i zamykamy. Czekamy 30 minut na średnim ogniu, gasimy, czekamy 10 minut, bez spiszczania cisnienia, otwieramy, sprawdzamy smak, jak jest wodniste doprawiamy do smaku czym nam sie podoba, powinno być mocniej doprawione zanim dodamy śmietanę i mąkę.
Jak smak jest okej, mieszamy śmietanę z odrobiną wody i mąką, rozmieszamy ostrożnie w garnku, czekamy aż zgęstnieje. Radze nie mieszać energicznie bo wszystko jest miękkie a machanie łyżką jak śmigłem zrobi z tego papkę.
Do spożywania z ryżem lub chlebem.
Cena jest nieduża, ja sie potrafię zmieścić w 23zł (biedonka) a danie jest nieraz na 2-3 dni dla dwóch osob z duzym apetytem.
Danie jest niemożliwe do spieprzenia, mój brat zrobił je na ciężkim kacu będąć wciaz pijanym i nie spieprzył, choc kijowo wszystko pokroił i doprawił (dało sie spokojnie naprawic bo nie przesolił).
Owczarek Ciasteczkowy
Anthro
Cookie Time!
Hiena pręgowana
Zmiennokształtny
wiedziałam że coś jest xD tylko nie wiedziałam gdzie
Zwierzę
Z racji tego żem jest też kucharzem ostatnio zrobiliśmy fajny obiad wczasowiczom .Ryż z curry + kurczak w sosie słodko-kwaśnym i do tego zielona sałata ze śmietaną .Szybko smacznie i zdrowo . Może coś jak będę miał kiedy chwile opublikuję kilka ciekawych przepisów w temacie sól i pieprz
Smok Serwisowy
zamykamy - identyczny temat istnieje TUTAJ
I'm Winston Wolfe.
I solve problems.
I solve problems.
Wątek zablokowany
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków.
Możesz przeglądać wątki.
Nie możesz dodawać odpowiedzi.
Nie możesz edytować swoich postów.
Nie możesz kasować swoich postów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.